De Emotion Code (deel I)

In deze blog ga ik dieper in op wat de Emotion Code is en in deel II wat het voor je doet en hoe het werkt.

De Emotion Code richt zich op fysieke, emotionele en mentale blokkades en verstoringen waar vastgezette emoties aan ten grondslag liggen. Vastgezette emoties zijn alle emoties die ten tijde dat ze ontstaan zijn niet verwerkt konden worden en daarom ‘tijdelijk’ opgeslagen zijn om later te verwerken. Echter is dat later verwerken er door wat voor omstandigheden dan ook nooit van gekomen.

Emoties in het lichaam
Gevolg is dat de emoties vastgezet worden. Niet alleen in het limbisch systeem in je hersenen, maar ook in je lichaam. En dan vooral in je organen. Hoe meer emoties zich vastzetten in een orgaan en hoe langer ze er zitten, hoe moeilijker het is voor dat orgaan om goed te blijven functioneren.

Zo zetten o.a. emoties van verdriet en rouw zich vast in je longen of dikke darm, woede en depressie in je lever of galblaas, zorgen en gebrek aan controle in je maag of milt, bedrog en kwetsbaarheid in je hart of dunne darm, irritatie en niet ondersteund in je nieren of blaas en jaloersheid en schaamte in je klieren of geslachtsorganen.

Omdat alles in je lichaam met elkaar verbonden is, kan het zijn dat een onbalans in de blaas veroorzaakt door een vastgezette emotie, ongemak in je knie geeft. Dit is o.a. te verklaren dat je blaasmeridiaan ook langs je knie loopt. Dat is de energetische connectie.

Fascia
Echter is ook alles fysiek met elkaar verbonden door de fascia. De fascia is het bindweefsel dat door het hele lichaam wordt aangetroffen. Het bestaat uit één stuk en bevindt zich in de huid, maar is ook om je botten, rond je hart en om elk orgaan gewikkeld.
Naast zijn doel om elk orgaan op die manier te scheiden, maar ook met elkaar te verbinden heeft het de eigenschap om elektrische signalen op te wekken wanneer het wordt bewogen of uitgerekt. Via deze signalen wordt, net als door het zenuwstelsel, informatie doorgegeven aan de rest van het lichaam. Soms kan de fascia vervormd of verdraaid raken als gevolg van emotionele stress of een of ander trauma.

Doordat de fascia alles met elkaar verbindt kan een vervorming van de fascia op één plek in het lichaam doorwerken naar een andere locatie. Dat is de reden dat fysieke klachten in het lichaam veroorzaakt kunnen worden door emoties die ergens anders in het lichaam opgeslagen.

Heart-Wall
Een andere manier waarom de emoties opgeslagen kunnen worden is letterlijk als een muur om je hart.
Wanneer het kart gekwetst is, wil je lichaam niets liever dan voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Daarom bouwt het van de vastgezette emoties een muur om je hart om dat te beschermen.
Zie het als een schuilkelder. Wanneer er dreiging is, is dat een veilige plek om je schuil te houden. Echter werkt de schuilkelder beperkend wanneer het gevaar geweken is en schuilen niet meer nodig is.
Dat werkt net zo met de muur om je hart. Ook die is op een gegeven moment niet meer helpend, maar gaat je juist belemmeren.

6 soorten emoties
De emoties die vastgezet zijn in ons lichaam kunnen in 6 verschillende periodes/manieren ontstaan zijn:

  • Eigen emoties: Dit zijn jouw emoties ontstaan na je geboorte. Deze zijn de meest voorkomende.
  • Prenatale emoties: Zoals de naam al zegt, heb je deze emoties opgedaan tussen conceptie en geboorte. Vaak het gevolg van wat je van je moeder meekrijgt.
  • Geërfde emoties: Deze heb je met de conceptie meegekregen en hebben hun oorsprong in je biologische (voor)ouders. Deze kunnen vele generaties doorgegeven zijn. Na de eigen emoties, zijn deze de meest voorkomende
  • Preconceptie of Vorig leven emoties: Emoties die vanuit je ziel doorgegeven zijn uit een vorig leven. Je verwacht het misschien niet, maar deze emoties staan kort na de geërfde emoties en komen redelijk vaak voor.
  • Geabsorbeerde emoties: Dit kan gebeuren als je dermate met iemand meevoelt dat jij de emotie zelf in je lichaam ervaart. Als dit gebeurt, dan lopen jullie beide met deze emotie. Je hebt de ander er dus niet van verlost.
  • Gedeelde emotie: Tijdens dezelfde gebeurtenis ervaren jullie dezelfde emotie. Bijvoorbeeld bij een ongeluk. Ook zie je deze bij tweelingen voorkomen. Dit is de minst voorkomende.

Wanneer je bovenstaand lijstje ziet, snap je ook waarom je bepaalde emoties niet thuis kan brengen. Alleen de eerste heb je bewust zelf ervaren, maar de rest niet. Dus hoe wil je die dan gaan doorvoelen en verwerken? Maar ook de Eigen emoties zijn vaak lastig weer op te roepen en te doorvoelen. Daarbij is de Emotion Code echt een enorme uitkomst.

Websites
Op mijn website vind je nog een aantal Q&A over de Emotion & Body Code.
Wil je meer info over de achtergrond van de Emotion Code of Body Code. Neem dan een kijkje op de website van Discover Healing.

Heb je vragen of opmerkingen over dit blog, dan kan je ze hieronder plaatsen.

Chat openen
Hi 👋
Waarmee kan ik je helpen?